Karın germe ameliyatı, aşırı kilo alıp vermeye bağlı veya hamilelikler sonrasında meydana gelen karın derisindeki sarkmaları ve karın kaslarındaki gevşemeleri düzeltmek amacıyla yapılan bir cerrahidir.
Aşırı kilo alıp verme sonrası veya hamilelikler sonrası gerilen ve genişleyen deri her zaman eski halini tam anlamı ile alamaz. Derideki aşırı gerilmeler kişinin genetik yapısına, yaşına ve derideki gerilime bağlı olarak sarkmalar ve çatlaklar şeklinde kalıcı problemler olarak kendini gösterir. Egzersiz veya ilaçlar ile bu problemleri günümüz dünyasında çözmek mümkün değildir.
Karın germe ameliyatları iki şekilde yapılmaktadır. Karın alt kısmında sadece sarkma varsa göbek deliğinin alt kısmına germe işlemi uygulanır ki buna “mini karın germe” (mini abdominoplasty) denir.
Göbek deliği üstünde ve karın alt kısmında sarkma olan hastalara “tam karın germe” (abdominoplasty) ameliyatı yapılması gerekir.
Tam karın germe ameliyatında mini karın germe ameliyatından farklı olarak göbek deliği serbetleştirilir ve germe işlemi sonrası tekrar oluşturulur. Tam karın germede karın kaslarındaki gevşeklikleri düzeltmek amacıyla “plikasyon” denen kasları gergin hale getirme işlemi yapılır.
Karın bölgesinde sarkma şikayeti olan hastaların, bu konuda neler yapılabileceği konusunda bir plastik cerraha başvurması gerekir. Kendisine nasıl bir işlem yapılmasının uygun olacağını hekimi ile oturup konuşmasından sonra işlemin yapılması uygun olacaktır.
Kiloya bağlı olarak karın alt kısmında sarkma olan hastaların liposuction ile hem yağ aldırıp hem de sarkıklığının düzeltilmesini beklemesi (en az iz ile en iyi sonuç beklentisi) hemen her plastik cerrahın başına gelen bir durumdur.
Böyle bir durumda hastaya, ihtiyacı olan işlemlerin ne olduğunun onun dilinde anlatılması ve beraber karar verilmesi hasta ve doktor memnuniyetini daha üst seviyelerde tutacaktır.
Ameliyat Öncesi
Genel olarak iki veya daha fazla doğum sonrası, karın alt ve orta kısımlarında çatlaklar ve sezeryan skarı üzerinden sarkan bir karın alt kısmı, karın germe ameliyatlarında sık karşılaşılan bir hasta profilidir.
Böyle bir hastanın karın bölgesindeki sarkmasının miktarı, cildin elastikiyeti ve karın kaslarının durumu ile değerlendirilir. Hastaya tahmini germe işlemi sırasında çıkarılacak cilt ve cilatı doku miktarı hakkında bilgi verilir.
Genel olarak çatlakların tamamen kaybolup kaybolmayacağı sorusuna çıkarılacak bölge gösterilerek kalan bölgede çatlak olacaksa nerelerin kalabileceği söylenir.
Ameliyata karar verildikten sonra hastanın genel bir muayenesi sistemik bir hastalığının var olup olmadığı sorgulanır ve kan tetkikleri hazırlanır. Sigara kullanan hastalarda ameliyattan 1 ay once sigarayı bırakmaları ve ameliyat sonrası 2 hafta sigara kullanmamaları önerilir.
Ameliyat
Karın germe ameliyatında kesi, sezeryan izi hizasında yanlara doğru kalça kemiğinin hemen altında kalacak şekilde, karın derisi ve altındaki yağ dokusu ile beraber kas zarları üzerinden kaldırılarak yapılır.
Mini karın germe ameliyatında kesi de deri, en fazla göbek deliğine kadar kaldırılırken; tam karın germede karın cildi göğüs kafesine kadar kaldırılır veya aşağıya doğru gerdirilerek fazla olan cilt üzerindeki çatlaklar ile beraber çıkarılır.
Karın kaslarındaki gevşeklik, erimeyen dikiş materyalleri ile plikasyon yapılarak gerginleştirilir. Çamaşırın içinde kalması planlanan kesi hattı eriyebilen dikişlerle kapatılır. Karın duvarı ile karın cildi arasında birikebilecek kanı dışarı atmak amacıyla dren dediğimiz hortumlar yerleştirilir. Ameliyatın sonunda hastaya korse giydirilerek ameliyata son verilir.
Ameliyat Sonrası
Ameliyatın yapıldığı günün akşamı hastanın öne doğru eğik olacak şekilde yürümesi için ayağa kaldırılır ve varsa sondası çıkartılır.
Ameliyatın 2. veya 3. günü drenler çekilerek hasta taburcu edilir. Bir ay süreyle korse kullanımı sonrası hafif karın egzersizlerine başlanabilir. Ağır karın egzersizlerinin en az 6 ay yapılmaması gerekmektedir.