YAĞ UYGULAMALARI

ANASAYFA » ESTETİK AMELİYATLAR » VÜCUT » YAĞ UYGULAMALARI

YAĞ UYGULAMALARI

Yağ aldırma ameliyatı olarak da bilinen liposuction, dünya üzerinde en çok başvurulan estetik prosedürlerinden biridir. Temel olarak bir vakum cihazı ile birlikte, cilt altı yağ dokusunun vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan bu işlem vücudun belirli bölgelerinde gerçekleştirilebilir. Liposuction işleminin bir kilo verdirme ameliyatı olmadığı ancak kişilerin dış görünümlerinin düzenlenmesinde oldukça etkili bir yöntem olduğu unutulmamalıdır. İlk olarak 1980’li yılların başlangıcında uygulanmaya başlayan yağ aldırma işlemi, ilerleyen teknoloji ve gelişen yeni teknikler ile oldukça gelişmiş bir prosedür haline gelmiştir.

Liposuction Nedir?

Liposuction, vücuttaki ekstra yağ dokusunun çıkarılmasını sağlayan bir plastik cerrahi prosedürüdür. Vücut hatlarının iyileştirilmesi liposuction istemi ile sağlık kuruluşlarına başvuruların en sık nedenleri arasında yer alır. Uyluk, kalça, karın, kol, boyun ve sırt bölgesi, ekstra yağ dokusunun çıkarıldığı anatomik bölgeler arasında yer alır. Bireyler genellikle bu bölgede biriken aşırı yağ dokusunu diyet ve egzersiz gibi uygulamalar ile azaltamadıklarından yakınırlar.

Liposuction Nasıl Yapılır?

Liposuction işlemi genellikle anestezi altında gerçekleştirilir. Böylelikle kişilerin işlem sırasında herhangi bir ağrı hissetmemesi sağlanır. Ancak anestezinin etkisinin geçmesini takiben iyileşme sürecinde bir miktar ağrı oluşması normaldir. Liposuction işleminin hangi bölgede gerçekleştirildiğine bağlı olarak iyileşme ve hastanede yatış süresi değişkenlik gösterebilir. İşlem sonrası ağrı, ödem, morarma, hissizlik ve uyuşukluk gibi şikayetlerin oluşması normal kabul edilir.

Yağ aldırma işlemi aşırı cilt dokusuna sahip olmayan ve cilt elastikiyetinin korunduğu bireylerde tercih edilir. Bu özelliklere ek olarak iyi bir kas tonusuna sahip olma, obez olmama (ideal vücut kitle indeksinin %30’luk diliminde yer alma) ve tütün kullanmama gibi kişisel faktörler de liposuction işleminin tercih edilmesindeki diğer kişisel faktörler arasında yer alır. Bireylerin operasyondan 6-12 haftalık bir süre zarfı öncesinde vücut ağırlığının sabit olması da bu işlemin tercih edilmesindeki etkili bir diğer faktördür. Tütün kullanımının liposuction yapılacak bireylerde işlemden en az 4 hafta öncesinde sonlandırılması önerilir. Böylelikle iyileşme dönemi olumlu yönde etkilenirken, operasyona bağlı oluşabilecek komplikasyonlara dair risk düzeyinde de bir azalma sağlanabilir. Tütün kullanımı dışında vasküler rahatsızlığı olan kişiler, kalp hastalığı olan kişiler, şeker hastaları ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler liposuction işleminin önerilmediği diğer durumlar arasında yer alır. Operasyon öncesinde kullandığınız ilaçlar ve mevcut alerjileriniz hakkında hekimlerinizi bilgilendirmeniz oldukça önemlidir.

Vücuttaki fazla yağların ortadan kaldırılmasında liposuction oldukça etkili bir prosedürdür. Ancak özellikle cilt yapısının gevşek olduğu kişilerde klasik liposuction uygulamaları istenilen görünüme ulaşmada bir takım sorunlar ile karşılaşabilir. Lazer liposuction işlemi fiber optik lazerlerin oluşturduğu farklı dalga boylarındaki ışınlar kullanılarak ısı oluşturulması ve vücut yağının eritilmesini sağlar. Klasik liposuction uygulamalarından farklı olarak lazer lipoliz (yağ eritme) yöntemi cildin gerginliğinden sorumlu kollajen proteinin üretimini artırıcı özellik gösterebilir.

Liposuction Sonrası İyileşme

Liposuction sonrası iyileşme erken ve geç olmak üzere iki dönemde incelenir. Erken iyileşme döneminde bireyler işlem sonrası 5-7 gün içerisinde çalışma hayatlarına geri dönebilirler. Bireylerin egzersiz gibi fiziksel aktivitelere geri dönüşü ise yaklaşık 4-6 haftalık bir süre zarfı içerisinde gerçekleşir. Geç iyileşme dönemi ise işlem sonrası 3 ay içerisinde tamamlanır.

İşlemi takiben hekimler liposuction uygulanan vücut bölgesini özel giysi, korse ya da bandajlar ile sararlar. Bir süre gözlem altında tutulan bireyler hekimlerin önerisi dahilinde kısa sürede taburcu olabilirler. İşlem sonrası ilk 3-5 gün içerisinde kontroller gerçekleştirilir. Bu kontrollerde sarılan bandajlar çıkarılarak prosedürün uygulandığı bölgedeki insizyon (kesi) bölgelerinin muayenesi gerçekleştirilir. İşlem sonrası birinci haftada kişiler liposuction yapılan bölgeye nazikçe masaj yaparak bu bölgedeki sıvı akışını sağlayabilir ve böylelikle bölgenin yumuşatılması sağlanabilir. Başlangıçta yoğun olan ödem birkaç hafta boyunca giderek azalır. Tüm bu süreçlerin bireysel özelliklere ve uygulanan liposuction tekniğine bağlı olarak değişkenlik gösterebileceği unutulmamalıdır.

Aynı zamanda işlem sonrası yapılabilecek çeşitli uygulamalar, ağrı hissinin kontrolünde katkı sağlayabilir:

  • Reçetelendirilen tüm ilaçları uygun dozda ve belirtildikleri süre boyunca kullanmak,
  • Önerilen bandaj ve korse kullanımına devam etmek,
  • İstirahat etmek,
  • Bol sıvı tüketmek,
  • Ödem gelişimini önlemek adına hekimler tarafından aksi belirtilmedikçe tuz tüketiminde sakınmak.

Kompresyon (bası) giysileri ve bandaj uygulamaları iyileşme sürecini ve hasta konforunu olumlu yönde etkiler. İşlemi takiben özellikle ilk 72 saat boyunca kompresyon uygulamalarına başvurulması hem bölgedeki anestezik sıvı hacminin azalmasına hem de ağrı, ödem ve morarma gibi şikayetlerin oluşmasını azaltarak iyileşme sürecini olumlu yönde etkileyebilir. Bu giysilerin kullanımı aynı zamanda cilt gerginliğinin korunmasına katkı sağlayarak vücut hatlarının istenilen şekilde gelişmesine katkı sağlayabilir. Cerrahlar tarafından bu giysilerin kullanımı için önerilen süre genel olarak 4-6 haftadır.

İyileşme döneminde iken her cerrahi işlemden sonra olduğu gibi liposuction sonrasında da ağır egzersizlerden kaçınmak oldukça önemlidir. Erken dönemde ağır aktiviteler yapmak ödemin ve rahatsızlık şikayetlerinin artmasına neden olabileceği için dikkatli olunmalıdır.  

Liposuction ile yağ alınan bölgedeki yağ hücreleri vücuttan kalıcı olarak uzaklaştırılmış olur. Dolayısıyla kişiler ilerleyen zamanlarda kilo aldıkları takdirde yeni oluşacak yağ dokusu vücudun farklı bir bölgesinde meydana gelir. Bu durumun oluşmasını engellemek adına sağlıklı ve dengeli bir beslenme programına uyulması ve düzenli egzersiz yapılması oldukça önemlidir.

Harita üzerinden detaylı görüntüleyin.

Harita Üzerinde Görüntüle

Çalışma saatleri içerisinde bize ulaşın.

Hemen Ara

Mail adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Mail Gönder

Harita

Hemen Görüntüle

+90 (535) 304 22 99

Hemen Ara

[email protected]

Mail Gönder