MALİGN MELANOM

MALİGN MELANOM

MALİGN MELANOM

Malign melanom deriye rengini veren melanin pigmentini üreten melanositlerden kaynaklanan kötü huylu bir tümörüdür. Diğer deri tümörlerine göre nadir görünmekle beraber erken tanı konulmazsa hızlı yayılan bir kanser türüdür. Deri kanserlerine bağlı ölümlerde ilk sırada gelmektedir. Kadınlarda erkeklerden daha sık görülmekle beraber kadınlarda alt ekstremitede erkeklerde gövdede daha sık görülür. Sonradan veya doğuştan olan benlerin üzerinden gelişebilen malign melanom için risk teşkil eden benler A,B,C,D kuralına göre belirlenir. Bendeki şekil asimetrisi (Asymetry), sınırlarındaki düzensizlik (border asymetry), farklı renkli alanlar (color) ve benin çapının büyüklüğü riski artıran faktörlerdir.

Superficial Malign Melanoma: En sık görülen tipidir.

Noduler Malign Melanoma: İkinci sıklıkta görülen tipidir. Dikine yayılım göstermesi bu tipi daha tehlikeli hale getirmektedir. Dikine yayılım esnasında derinin kandolaşımından zengin tabakalarına çabuk ulaştığı için erken yayılım göstermektedir. Ciltten kabarık lezyonlar şeklinde görünürler. Bazen ortası yara şeklinde açılıp kanama izlenir.

Acral Lentginous Melanoma: En nadir görülen tiplerinden olup tipik olarak el, ayak tabanı ve tırnak yatağından kaynaklanabilirler.

Lentigo Malign Melanoma: Genelikle baş boyun ve kollarda 70 li yaşlarda görülür. Lentigo maligna denilen premalign bir lezyondan gelişmektedir. 10-15 yıllık premalign bir lezyon 3-6 cm çapa ulaştıktan sonra malignleşebilir.

Harita üzerinden detaylı görüntüleyin.

Harita Üzerinde Görüntüle

Çalışma saatleri içerisinde bize ulaşın.

Hemen Ara

Mail adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Mail Gönder

Harita

Hemen Görüntüle

+90 (535) 304 22 99

Hemen Ara

[email protected]

Mail Gönder